Aileler

Mağlubiyetler Sonrası Ailelerin Tutumu Nasıl Olmalı?

Aileler ve sporcular için mutlaka her zaman hatırlanması gereken,  sporda her zaman geçerli bir söz vardır: “Bazen kazanırsın, bazen kaybedersin.”

Küçük yaşta spor yapmanın çocuklara sağlıklı olma dışında kazandırdığı önemli hayat deneyimleri de vardır. Çocukların spor yaparken başarılı olduğu kadar başarısız olduğu dönemler de olacaktır. Bu iniş ve çıkışlar hayatının geri kalanında yaşaması muhtemel deneyimlere ön hazırlık niteliğindedir.

Çocuğunuz ne kadar yetenekli olursa olsun, çok iyi oynamadığı ya da eforuna rağmen takımının kaybettiği günler olacaktır. Çocuğunuzun başarılı bir gençlik spor tecrübesine sahip olmasında hem çıkışları hem de kaçınılmaz inişleri nasıl yöneteceğiniz büyük bir rol oynayacaktır.

AİLELER KAYBEDİLEN MAÇLAR YA DA BAŞARISIZLIKLAR SONRASI NASIL DAVRANMALI?

Çocuklarının takımı kaybettikten sonra nasıl davranmaları gerektiği konusunda ebeveynler için bazı tavsiyeler:

1- Zaman, deneyim ve devam eden desteğiniz ile çocuğunuzun iyileşeceğini anlayın.

2- Altyapı sporlarının sadece kazanma konusunda olmadığını kabul edin. Başarıyı, sonuç yerine efor ve performans açısından tanımlayın.

3- Çocuğunuza hak ettiği saygıyı verin. Eğer atletik başarı elde etmek kolay olsaydı, onlara bu kadar hayranlık ve saygı duymazlardı. Süreklilikten gurur duyun.

4- Çocuğunuzun spor faaliyetlerine katılmasında arkadaşları vurgulayın. Altyapı spor deneyimlerinin sosyal yönlerini konuşmak, onun performansını eleştirmeye tercih edilir. Şansları, takım arkadaşlarının dostluğu gibi sosyal yönler, zor bir mağlubiyetten sonra konuşmak istedikleri şeydir. Farklı nedenlerle de olsa, sporun sosyal yönü hem kızlar hem de erkekler için önemlidir.

5- Çocuğunuzun ihtiyaçlarının çoğunun, sizin sevginiz, anlayışınız ve onun için orada olmanız olduğunu unutmayın. Hislerini doğruladığınızdan emin olun.

6- Kazanıp kaybetmesine ya da iyi veya kötü oynamasına bakmadan çocuğunuza kendini önemli ve kabul edilmiş hissettirin. Çocuğunuzu başardıkları için değil, o olduğu için kabul edin. Kabul, asla iyi bir performansa veya galibiyete bağlı olmamalıdır.

7- Belli bir konuya bakış açınız farklı olsa bile, çocuğunuzla açık iletişim kanallarını geliştirmek ve sürdürmek için olumlu bir yaklaşım sergileyin. Bir şeyler konuşun ve ona bakış açınızın faydasını verin. Basitçe evet ya da hayır demeyin. Son kararın çocuğunuzun olmasına izin verin. Çocuğunuza düşüncelerini açıklama hakkı vermek, kendine güven, sorumluluk ve nihayetinde kendi başına düşünebilme yeteneğini geliştirir.

ÇOCUĞUNUZU DİKKATLE DİNLEYİN

8- Çocuğunuzun katılımını (sebepleri, değerleri, hedefleri ve bağlılığı) yeniden değerlendirmesine yardımcı olmak için daima zaman ayırın. Bu, çocuğunuzun kendini kontrol etme ve kendi kendine yönlendirme duygusu kazanmasına yardımcı olur ve teşvikler öz motivasyonu artırır. Genç oyuncuların olgun ve sorumlu kararları için gerçek maç performanslarından daha fazla övgü almaları önemlidir. Örneğin, “Arkadaşlarının bir kısmı doğum günü partisinde olsa bile, tüm ekipmanlarını bir araya getirdiğin ve oyununa zamanında uyguladığın için seninle gerçekten gurur duyuyorum. Gerçek olgunluk gösteriyorsun”

9- Dikkatli ve aktif dinleme ile dahil olun. Gerçekten dikkat ettiğiniz sözel olmayan iletişiminizi (duruş, yüz ifadeleri ve jestler) gösterin. “Aktif” dinlemeyi çalıştır: çocuğunuzun ne hissettiğini veya onun söylediği şeyden ne anladığınızı yorumlayın. Bu çocuğunuzun yanlış anladığı noktaları tekrar etmesine veya yanlış söylediklerini tekrar şekillendirmesine yardımcı olur. Dinlediğinizi ve anladığınızı göstermek için “Anladım”, “evet” veya “hı-hım” gibi köprüler kullanın.

10- Katılımınızı düzenli olarak değerlendirin ve geri bildirim isteyin. Sık sık, aşırı bir ebeveyn olmadığınızdan ve kendi ihtiyaçlarını çocuğunuzun önünde tutan bir kişiye dönüşmediğinizden emin olmak iyi bir fikirdir. Objektif olmak zor olduğundan, eşinizden veya takımdaki bir çocuğun ebeveyninden, dürüst değerlendirmelerini vermesini isteyin. Eğer destekleyici bir ebeveynden çok eleştiren bir koç gibi davrandığınızı söylüyorlarsa, her zaman çocuğunuzun atletik performansı hakkında tavsiye vermek ya da eleştirmek için ortaya çıkıyorsanız, bu aşırıya kaçan bir ebeveyn olduğunuzun ve geri adam atmanız gerektiğinin işaretidir.

Kaynak: altyapibasket.com