Basketbolda Şut Atma

Basketbolda Şut Atma Tekniği ve Formu

Basketbolda şut atma tekniği oyuncular arasında farklılık gösterebilir fakat doğru bir şut tekniği için bazı temeller vardır.

Harika bir şutör olmak için harika bir atlet olma zorunluluğu yoktur. En azından ortalama koordinasyon ve güçle bu başarılabilir. Bu noktada temel şut ilkelerine hakim olmak gerekir.

Temellerin ne şekilde ve nasıl öğretildiği konusunda her zaman varyasyonlar vardır, ancak çoğu koç aynı temel şeyleri öğretir. Önemli olan, onları ustalaştırmaktır. Birçok oyuncu temellerde ustalaşır, ancak rahatlayamaz veya konsantre olamaz. Bu alanlarda çalışmayı göz ardı etmemek gerekir.

Temelleri öğrendikten sonra, güven çok önemli hale gelir. Beyin her şeyi kaydeder! Tüm isabetli şutlarınızı ve kaçırdıklarınızı… Dolayısıyla kaçırılandan daha fazla şut sokulan uygulamalar planlanmalıdır.

İyi kural şudur: Eğer iki tane üst üste kaçırırsanız, üst üste üç tane sokmadan oradan ayrılmayın. Kötü bir şut antremanı için kendinizi kurmayın. Ağırlıkları kaldırdıktan sonra veya bacaklarınız çok yorgunsa şut atmayın. Her antrenmanı iyi bir şutör olduğunuz konusunda kendinize güvenerek bitirin.

BASKETBOLDA ŞUT ATMA TEKNİĞİ VE FORMU

Aşağıdaki noktalar şutunuzu geliştirmek için çok önemlidir. Farklı şut türlerini öğrenmeye çalışmadan önce bu temelleri mükemmelleştirmek üzerine yoğunlaşmak önemlidir.

1. Parmak ucu kontrolü – Avucunuzun topa temas etmesine izin vermeyin. Top, her zaman parmak uçları tarafından kontrol edilmelidir. Bu, yönü kontrol etmede ve iyi bir dönüş elde etmede yardımcı olacaktır.

2. Şut eliniz topu kontrol eder – Ters el denge için kullanılır ve serbest bırakılıncaya kadar kontrol edilir. Ters elin, topun yan tarafında olduğundan ve topun gidiş yolunda olmadığından emin olun.

3. Dirsek Hizalama – Dirseğiniz (şut kolunda) vücudunuza yakın olmalı ve hedefle hizalı olmalıdır. Dirseğiniz vücudunuzdan dışarı çıkarsa ve vücudunuzdan uzaklaşırsa, topun uçuş yönünü değiştirebilir.

4. Serbest Bırakma – Topun serbest bırakılması tamamen kolunuzla değil, bileğinizle birlikte olmalıdır. Kolunuzu çok fazla kullanırsanız, topun mesafesini kontrol etmekte zorlanırsınız. Son serbest bırakmada, destek elinin düştüğünü görmeli ve şut eli, bir bilek salınımı ile gitmeli. Parmaklar yayılmalı ve takipen, top fileden geçene kadar devam etmelidir.

ŞUT ESNASINDA ÜÇ KABUL EDİLEBİLİR HEDEF VARDIR

5. Hedef – Şut attığınızda nelere bakmanız gerektiği konusunda birçok farklı fikir vardır. Şut gereksinimlerinize ve arzularınıza bağlı olarak üç kabul edilebilir hedef var.

a) Çemberin ÖNÜ – Bu yönün belirlenmesinde yardımcı olur, ancak bazen mesafenizi kötü etkiler. Eğer çemberin ön tarafını hedefiniz olarak kullanırsanız, çemberin üzerini gözünüzde canlandırmalısınız.

b) Çemberin ARKASI – Bazı koçlar bunu şutları kısa düşen oyuncular için öneriyor. Sorun, şutunuz uzun kaçabilir ve hedefiniz görüşünüzden engellenebilir.

c) Çemberin HAYALİ MERKEZİ – Bu, topun mükemmel bir şekilde geçeceği noktayı seçmeyi içerir. Sonra bu görünmez noktadan geçen topu gözünüzde canlandırın. Bu yöntem çok fazla konsantrasyon gerektirir, ancak eğer ustalaşırsa en iyi sonucu verir.

6. Yay – Topta iyi bir yay olması önemlidir. Bu, hedef alanını artırarak, basket şansını arttırır. Düz bir şutun girmesi için mükemmel bir atış olmalıdır. Düz bir şutunuz varsa, yayınızı arttırmak için yapay bir bariyer üzerinden şut atabilirsiniz. Bunu geliştirmenin en iyi yolu, bir kusursuz şut için atmayı öğrenmektir.

7. Dönüş – İdeal şutta top geri dönüşe sahiptir. Bu geri dönüş, topa iyi bir dokunuş sağlayan şeydir. İyi dönüş ile, topun çembere çarpması durumunda bir sekme elde etme şansınızı artırırsınız. Dönüş, parmak ucu kontrolü ile oluşturulur ve takip edilir. Topun dikişlerini parmaklarınızla dik olacak şekilde çevirerek dönüşü kontrol edebilir ve dönüşü kontrol etmek için topu yukarı doğru çevirebilirsiniz.

8. Konsantrasyon – Eğer iyi bir konsantrasyona sahip değilseniz tüm doğru temeller yeterli değildir. Daha sonra konsantrasyon talimlerini ele alacağız.

Basketbolda Şut Atma

BASKETBOLDA ŞUT FORMLARI

1. Şut Formu (Topsuz)

Bu talim formunuzu değerlendirmek için. Hayali bir atış yapın ve formunuzu izleyin. Dirseğinizi kontrol etmek için aynaya karşı şut atın. Tüm temellerinizi kontrol etmek için talimi yavaşça başlatın.

2. Şut Formu (Top ile)

Bu da formunuzu değerlendirmek içindir. Topu havada düz şekilde bırakın. Topun dönüşünü izleyin. Takiplerinizi izleyin. Tutarlı temelleri geliştirmek için gerektiği kadar tekrar yapın.

3. Çevirme Talimi

Çemberin hemen yanında durun ve bir elinizle şut atın. Formunuza konsantre olun (özellikle bileğin çevirimi ve takibi). Gözünüzü hedefte tutmaya ve kusursuz bir şut için çalışmaya devam edin. Çemberin etrafında çalış, ama yakın durun. Dip şutlara da çalışın. Panyadaki yerinizi seçin ve gözlerinizi o noktada tuttuğunuzdan emin olun. Üst üste kaç tane atabileceğinizi görün. Bir partneriniz varsa, talimden bir rekabet yapın.

ZIPLAYARAK ŞUT (DRİPLİNGSİZ)

Temel ilkeleri öğrenene ve yeterli fiziksel güç geliştirene kadar bir zıplama atışı yapmaya teşebbüs etmemelisiniz.

1. Bacaklarınızı atışa dahil etme – İdeal sıçrama atışı, zıplama ile birlikte sadece normal bir atıştır. Sıçrama, başka bir oyuncunun üzerinden şut atmanıza yardım eder. Şutun geri kalanı aynı kalmalıdır.

2. Ritim – Sıçrama atışı yapmanın en zor yanı, sıçrama zamanlaması ve şut hareketinin zıplamayla koordine edilmesini sağlamaktır. Aşağıdakiler son derece önemlidir:

a) Duruşunuz dengeli ve rahat olmalıdır.
b) Sıçramanızın zirvesinde serbest bırakmalısınız.
c) Savrulmamalısınız (sıçradığınız noktadan aşağı ininiz)

3. Mesafe – Sıçrayarak şutu öğrendiğinizde, çok yakın bir yerde ve rahat bir sıçrayış ile başlayın. Zamanlamanızı tamamlayana kadar yakın durmalı, sonra yavaşça yolunuzu ayarlayın. MESAFENİZ DIŞINDA ASLA ŞUT ATMAYIN. Bu temel formunuzu ve güveninizi bozar. Mesafenizi artırdıkça, bacaklarınızın topu hedefe ulaştırmak için daha fazla iş yapmasına izin verin. Mesafenizi artırmak için kollarınızı daha fazla kullanırsanız, isabet ve tutarlılıktan vazgeçersiniz.

Kaynak: NBA.com

>>DİĞER BLOG YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ<<